Avslappet og angst-fri mamma og baby med amming


 

 

 

 

 


 

 

Amming er noe av det mest naturlige som finnes, og det er en fantastisk mulighet for deg som mamma å få kontakt med din baby. Amming handler ikke bare om å gi din baby mat, men det handler om å knytte en spesiell kontakt og både gi og få kjærlighet.

 

En ting som overrasker meg veldig var at jeg ble anbefalt å slutte å amme ved ca 12 måneders alder på helsestasjonen, og begynne med kumelk eller gradvis gå over til det. Jeg følte neste at jeg gjorde noe “galt” når jeg ammet henne ved 1 års alderen. Jeg ammet mitt første barn til hun var 2,5 år, og ammer fortsatt mitt andre barn som snart er 2 år når jeg skriver dette. Jeg vil også forklare hvorfor det er bedre for både deg og din baby å amme lenger enn 1 år, og unngå kumelk. Om du har mulighet til å amme, så gjør det. Om du av spesielle grunner ikke får ammet, så dømmer jeg ingen. Dette er ikke ment for å være nedlatende til dere som ikke kan amme av ulike grunner.

 

Her vil jeg gjerne gi deg tips om hvorfor amming er så utrolig bra for både din baby og deg. Og hvordan du kan amme på best mulig måte. I tillegg så vil jeg også nevne at om du får din første baby så vil du få mange tips og triks fra alle kanter. Mitt tips er å lytte på din egen magefølelse og gjøre hva som føles best for deg. Og itillegg lytter til mennesker som du stoler på og som virkelig kan det de prater om. Og ikke føle deg presset fra noen andre til å gjøre noe eller ikke gjøre noe, eller om de ikke skulle like dine valg.

 

Det er din kropp og din baby og du skjenner hva som er best for dere begge. Lær å lytt til din intuisjon og gode mamma følelse. Amming frigjør også masse hormoner hos deg som mamma som gjør deg avslappet og angst-fri.

 

Jeg gir deg også tilgang til vårt super fine og innholdsrike gratis gledes bibliotek. Her han du finne yoga-øvelser for mor og barn, yoga for gravide, yoga for stiv nakke, meditasjonen som forandret hele livet mitt, handlelister for mer ro og mindre angst og mye mer. Du finner dette super fine gledes bibliotek her, eller nedenfor.

 

Lykke til som nybakt mamma eller kommende mamma, gled deg til amme perioden og nyt denne fantastiske tiden.

 

Alt godt til fine, vakre sensitive deg som mamma eller kommende mamma <3

 

 


 

 

 

 


Hvorfor er amming så bra for din baby?

 

Amming er utrolig bra for helsefordeler for din lille fine baby:

 

– Amming gir akkurat den perfekte mengden med næring: I morsmelk så er det en perfekt sammensetning av proteiner, fett, karbohydrater, mineraler og proteiner som babyen din trenger.

 

– Amming gir også babyen din melk akkurat når han eller hun trenger det. Morsmelken vil hele tiden tilpasse deg din baby for å gi hun eller han akkurat det den trenger.

 

– Amming er absolutt den beste måten å beskytte din baby mot infeksjoner. Morsmelken gir babyen din et godt immunsystem som beskytter han eller hun mot ulike infeksjoner. Det er også bevist at dette forsetter til de blir større også.

 

– Babyer som blir ammet har også mindre sannsynlighet for å få allergiske reaksjoner og sykdommer: Det er med på å beskytte din baby mot både eksem og astma, noe som kan de kan få livslange problemer med.

 

– Ammende babyer blir også beskyttet mot sykdommer i det lange løp og når de blir voksne som for eksempel diabetes, hjerte sykdommer og Crohns sykdom.

 

– Mindre sannsynlig for å bli overvektige

 

–  Ammende babyer har høyere IQ.

 

– Det er også flere andre fordeler med å amme som forskere finner ut av. Det kan også være at å amme din baby kan være med å heale traumer fra fødsel, for å gi trøst til de og for at de kan trøste seg selv, og for søvnmønster. Studier viser at det blir utløst ulike hormoner i magen til babyen når hun ammer. Disse hormonene hjelper med å stimulere babyens vekst, roe henne ned og gjøre din baby glad og fornøyd.

 


 

Få også deilige gravid yoga øvelser her, og hvorfor yoga er så bra for både deg og din baby.

 


 

Amming er best for både din baby og deg, angst fri og avslappet mamma

 


 

Hvorfor er amming bra for deg som mamma:

 

 

– Livmoren din trekker seg sammen fortere etter fødselen.

 

– Blodtapet etter fødselen renner fortere og blir avsluttet fortere.

 

– Mindre sannsynlighet for å bli gravid rett etter fødsel. Spesielt hvis det ammes ofte og regelmessig.

 

– Hormonene som skilles ut ved amming får deg som mamma å føle deg rolig, fredfull og avslappet. Altså avslappet og angst-fri mamma.

 

– Hormonene som kommer ved amming gjør kroppene deres mer effektive.

 

– Går ned i vekt fortere og lettere.

 

– Senere i livet så har kvinner mindre sannsynlighet for å utvikle kreft i bryster og eggstokker ved amming.

 

 


 

 

 

 

 

 


 

Å amme er mye mer enn å bare å gi babyen mat. Det er en spesiell tid da baby og mor gir og mottar kjærlighet til hverandre.

 


 

Viktige ting å tenke på før du begynner med å amme:

 

Det er viktig å tenke på å ha god hjelp og støtte rundt deg. Det kan være lurt å ha følgene ting i orden for å kunne klare amming og ha enda mer suksess med det:

 

– Positiv emosjonell støtte. Positiv mennesker som oppmuntrer deg, hjelper deg, støtter deg og er der for deg hele veien.

 

– Praktisk hjelp og veileding i forhold til hvordan man skal amme riktig, for å unngå såre brystvorter og andre ting. Fint også å kunne ha de lett tilgjengelig om det skulle oppstå problemer eller om du lurer på noe. Det kan for eksempel være dine venner, familie, sykepleier, helsestasjonen eller andre som er profesjonelle på å amme og vet hva de snakker om. Helst med noen som har egen erfaring med å amme, og vet hvordan det gjøres riktig.

 

– Praktisk hjelp hjemme. Det kan være lurt å få en som kan vaske og rydde hjemme i den førsten tiden når babyen er født. Det er for at du kan slappe mer av og ta deg tid til barnet, og at dere kan få en god start på ammingen.

 

 

 


 

 

 

 


 

Hvordan fungerer egentlig amming, og hvordan amme riktig?

 

På ammehjelpen.no så kan du få en kjempe fin forklaring både i tekst og med video, om hvordan du skal amme riktig. Dette får å unngå såre brystvorter osv.

 

Du finner både innlegget og videoen her.

 


 

Det spiller ingen rolle hvor store eller små dine brystvorter er. De har den riktige størrelsen. Du kan også amme bra om du har små brystvorter, men du trenger da erfaring og riktig hjelp fra førsten.

 


 

Hvor lenge bør du amme?

 

Mest sannsynlig så får du tips om å introdusere kumelk til din baby ved ca 12 måneders alder. Men om din baby ammer, og dere begge er fornøyd og glad med det så er det ingen grunn til å skulle stoppe og gi kumelk i stede.

 

Det er absolutt ingen bedre helseeffekter for din baby å få kumelk isteden for morsmelk ved 12 måneders alder. Snarere tvert imot.

 


 

Sunne, enkle og deilige oppskrifter for en angst-fri og avslappet mamma, få mange fine tips her.

 


 

 

Fordeler med å amme etter at barnet er 1 år gammelt:

 

1. American Academy of Pediatrics anbefaler kontinuerlig amming etter 1 år, så lenge det er riktig for deg og din baby.

 

2. Ved å amme så får din baby i seg akkurat det den trenger i den perioden. Og morsmelken tilpasser seg også etter hva din baby trenger mest.

 

Bare 425 gram morsmelk inneholder alle disse deilige næringsstoffene til din baby:

29 % av energi kravene

43 % av protein kravene

36 % av kalsium kravene

75 % av vitamin A kravene

76 % av folat kravene

94 % av vitamin B12 kravene

60 % av vitamin C kravene

– Dewey 2001

 

3. Er med på å styrke din babys immunsystem:

Når barnet er 1 år så fungerer immunsystemet bare ca 60 % i forhold til et voksent menneske. Brystmelk har noen unike næringstoffer i seg, som kan holde din baby frisk selv om alle andre rundt de blir syke.

 

De som ammer sine babyer mellom 1 og 3 år har vist seg å ha mindre sykdommer, sykdommer over kortere perioder og lavere dødelighet. (Mølbak 1994, van den Bogaard 1991, Gulick 1986).

 

Og hvis din lille skulle bli syk så vil din baby ofte akseptere brystmelk når han eller hun nekter å få i seg annen mat.

 

4. Å amme etter 1 år gir emosjonelle fordeler for småbarn:

I følge Elizabeth N. Balswin Es. i “Extended Breatfeeding and the law”, så sier hun:

 

Å amme er en varm og kjærlig måte å ta vare på din baby og møte deres behov. Det er ikke bare for å gi de energi og næring, men også for å roe de ned ved frustrasjoner, når de slår seg og daglig stress. Og det å amme etter at de er 1 år gammel, hjelper de også å gradvis gå inn fra baby til barne-tid. Å møte ditt barns avhengighet er nøkkel for å hjelpe de til å bli uavhengige. Og barn gror fra seg disse behovene på sin egen unike tid. Ingen barn er like.

 

I stede for å tro det å amme etter at de er 1 år skal skape avhengighet til mammaen sin (noe jeg har hørt selv fra de som er kritiske til å amme etter 1 år, også på helsestasjoner jeg har vært på) så gjør det å amme lenger at ditt barn får masse støtte, kjærlighet og sikkerhet, som gjør at de på en naturlig måte vokser og får sin egen selvstendighet.

 

5. Amming kan utsette fruktbarhet hos mor.

 

6. Amming reduserer risikoen for kreft.

 

7. Amming reduserer risikoen for osteoporose ( beinskjørhet).

 

8. Det er hva våre barn er designet til  å gjøre, og det er det mest naturlige i verden å amme.

 

9. Øker ditt barns intelligens.

 

10. Du unngår traume av tidlig tvunget avvenning.

 

 

 


Angst-fri og avslappet mamma og baby med amming:

 

Når du ammer så frigjøres det ulike hormoner i kroppen din som gjør deg avslappet, rolig og glad til sinns. I tillegg så gjør det også din baby avslappet og glad. Og dere får et helt spesielt bånd sammen, som gjør at dere gir og mottar kjærlighet til hverandre.

 

Derfor gjør amming deg mer avslappet og angst-fri som mamma. Og det er noe av det mest naturlige som finnes.

 

 

 


 

Håper virkelig dette kunne gi deg noen tips når det gjelder amming. Og at det har overbevist deg om at det er både det beste for både din baby og deg. Det er det både på kort og lang sikt.

 

Hva er dine erfaringer med å amme? Del gjerne under. Sammen kan vi hjelpe og tipse flere.

 

Ønsker deg masse lys, glede og kjærlighet.

Avslappet og angst-fri mamma.

Du er bra nok akkurat som du er, fine vakre deg <3

 

Hjerteklem, Nina

 

 


Om nina

Find joy after trauma. Yoga, meditation, pure food recipies & self love. Gluten free, sugar free, paleo & vegan recipies. Namaste. Wish you joy, love and light, Nina <3


Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.