Få mer energi ved å unngå manipulerende mennesker 10


 


 


Vi lever dessverre i et samfunn og en verden der det foregår mye manipulering. Det foregår manipulering på jobben, i familien, i kjæresteforholdet og mer. De som manipulerer gjør det for å få makt og for at de ikke ønsker å se andre skinne. Manipulerende mennesker er ekstremt selvsentrerte. Manipulerende personer kan opptre som narsissister, sosiopater eller psykopater. Mer beskrivelse om forskjellen mellom disse finner du under. 

Stikkord som full på seg selv, selvsentrert, usympatisk, mye skyldfølelse og en følelse av å bli styrt er bare noen av tingene jeg opplevde. Jeg følte meg på en måte som en fange, der han skulle styre og bestemme. Jeg følte meg ofte også som «gal» og at alt var min feil, at jeg til slutt begynte å tvile på min egen «magefølelse» og hva som var rett og galt. Han var så flink til å vri på ting, og også vri om på ordene mine. Det var aldri noe som var hans feil.

Jeg unner ingen å ha manipulerende mennesker nært seg, det er virkelig ødeleggende. Det er mange gode sjeler der ute som kan bli lurt av disse «ulvene som er kledd ut som sauer.»

Jeg vil gjerne vise deg ulike kjennetegn hos en manipulerende person. På den måten kan du lettere luke de ut for å unngå disse menneskene. Husk at du fortjener så mye bedre. Jeg vil gjerne også gi deg løsninger for hvordan du kan komme deg ut av det eller unngå manipulerende mennesker som narsissister, sosiopater og psykopater. Med tipsene og informasjonen jeg beskriver så vil det også gi deg mer energi, fordi du har mer kontroll på hva som skjer og hvordan du bør være. Du blir rett og slett mer bevisst på hele situasjonen. Det er ihvertfall min intensjon.

God lesing fine deg <3Les også: lær deg å sette grenser og få mer energi og mindre angst her. Fint å gjøre rundt manipulerende mennesker.


Hva er manipulasjon?

Manipulasjon er å lure andre. Dette er da personer som er narsissister, sosiopater eller psykopater. De operer på litt forskjellige måter, men de vil alle forsøke å manipulere andre for å få det de vil ha.

En sosiopat eller narsissist er ofte veldig sjarmerende og veldig hyggelig, men det er skjulte hensikter bak deres oppførsel. De er ekstremt egoistiske og bruker lett andre for å få det de selv vil ha. De bryr seg ikke om eller tenker på hvor belastende eller skadene dette kan være for andre. De har ikke sympati og medfølelse. Den som blir manipulert er ikke klar over at det er det som skjer om de ikke har kunnskapen om det.


Hvem manipulerer?

Narrsisister:

I gresk mytologi var narsissisten en som ble forelsket i seg selv. Han stirret inn i elven og ble forelsket i sitt eget speilbilde. Og det er jo vakkert å være glad i seg selv.

Men problemet er at narsissisten vil ikke at noen andre skal skinne fordi de er så fulle på seg selv. De er veldig egosentriske og tenker bare på seg selv. Og de bruker lett andre for å få det de vil ha selv.


Sosiopater:

Dette er veldig voldelige personer med et smil om munnen. Men de skjuler sin voldelige oppførsel. De er veldig kalkulerende og strategiske. De er veldig gode menneskekjennere og er også flinke til å prate for seg. De kan ofte prate seg rundt alt.

De kan være veldig sosiale men samtidig så er ikke energien deres noe bra. De er flinke til å skule sine spor.

Sosiopater kan bli til på grunn av måten de har blitt oppdratt på, og hvordan de har hatt det som liten.


Psykopater:

De er bare rett ut voldelige og skuler det ikke engang. De vil skade folk og bryr seg ikke om folk. Men de etterlater seg spor overalt.

Dette kommer fra mer genetikk at de er veldig aggressive og kalde mennesker.


Hvilke typer manipulasjon finnes?

1. Gaslighting:

Når noen setter spørsmålstegn ved deg hele tiden, til du begynner å lure på om det du føler og sier faktisk er riktig. De får deg til å begynne å føle det som at du er «gal».

Denne taktikken er kjent å bruke for både narsissister, sosiopater og psykopater. Dette er en klassisk teknikk. De sår små frø med tvil inni deg.

Men husk at ingen kan få deg til å føle deg ubehagelig uten din tillatelse.


2. De vrir alt du sier rundt:

Dette er et klassisk eksempel. Og dette kan være veldig vanlig i et forhold. Et tips er å skrive en dagbok for å ha det bevist hva som faktisk skjedde. Da er du sikker på hva som skjedde og hva du sa.


3. De skylder på deg:

Siden narsissister, sosiopater og psykopater ikke tar ansvar eller skyld for noe så skylder de alltid på deg eller de rundt seg. De skylder på deg for alt. Det er aldri noe de gjør som er feil, alltid du. Og du hører de aldri si unnskyld for noe de har gjort.

Husk: Behandle aldri folk så dårlig som de behandler deg. Behandle de heller så bra som du er. Ikke bli med på «leken» deres , hev deg heller over det og se at de har problemer.


4. Bruker passiv aggresjon mot deg, men sier at det var en spøk:

De kan komme med spydige og frekke kommentarer mot deg, men kan etterpå si at de bare tulla. Og skal ha frem at du er nærtagende for eksempel.

Du trenger ikke å godta dette eller være rundt folk som tråkker deg ned. Vær heller rundt folk som løfter deg og som du føler deg bra sammen med.


5. De bryr seg ikke om dine prestasjoner, fordi det handler bare om dem:

Det kan være at du forteller noe viktig som har skjedd med deg så kan si bare svare «så hva» eller «det er sikkert bra». Eller du får nesten ikke noe respons i det hele tatt så skifter de bare tema. For det er ikke interessant for dem å høre hva du har gjort bra, de er ikke interessert i det.

De er veldig selvsentrerte så de vil at alt skal handle om de. Narsissister vil for eksempel alltid ha spotlighten på seg selv, og ikke på noen andre. Sosiopater og psykopater bryr seg bare ikke. 

6. De får deg til å føle skyldfølelse for at du sier «nei»:

Narsissisten, sosiopaten og psykopaten elsker å få deg til å føle skyldfølelse når du forteller hva du egentlig mener og føler. De skal fortelle deg at det du føler er feil eller at du ikke kan si nei til ting.

Men du har kraften hos deg. Ikke fokuser på eller prøv å få deres bekreftelse på ting. Si hva du har inni deg, uansett. Og stå for det si sier.


 

7. De er «kontroll freaker»:

De elsker å kontrollere situasjoner og personer. De vil for eksempel være slem mot deg hvis du ikke gjør som de vil du skal gjøre. Og de vil gi deg masse «kjærlighet» om du gjør det de ønsker at du skal gjøre. Altså det vi kaller betinget kjærlighet, som er veldig skadelig.

Om du ikke gjør akkurat som de sier så kan de bli virkelig vemmelige og slemme mot deg.

Et kjent syndrom som beskriver dette er stockholmsyndromet: en person som holder deg som gissel og du begynner å elske den som holder deg som gissel. Dette kan være et klassisk eksempel på denne situasjonen. Skummelt og helt utrolig, men sant.


8. De skifter tema hvis du kommer med utsagn og sannheten til de:

Fortsett å ta opp temaer der du føler de gjør feil ting. Du er ikke under de. Du er like viktig som de og alle andre. Og de bør høre på hva de gjør feil og at denne oppførselen er sårende for andre mennesker.

Ikke tillat de å skrifte temaet hele tiden. Ta opp temaet igjen og igjen, til de tilslutt må se seg selv i speilet som den de er.


9. Du føler at du aldri kan møte deres forventninger, du føle deg aldri bra nok:

Du føler at du må gjøre alt for å tilfredsstille de eller for å få bekreftelse av at du er bra nok. Men denne bekreftelsen får du aldri. Du kan gjør alt for de, men allikevel så kan du føle at du ikke er bra nok.

Her er det viktig å begynne å akseptere deg selv. Du trenger ikke å lete utenfor deg selv etter bekreftelse. Du kan bekrefte og være glad i deg selv.


10. Du vet aldri din posisjon med de:

De kan skifte oppførsel om hvordan de er mot deg i ulike situasjoner. Ofte så har du skjulte agendaer og kan smile til deg og gi uttrykk for at de liker deg for at de skal få noe ut av det selv. De skifter hele tiden hvordan de er mot deg.

Psykopater kan være litt mer forutsigbare i sin oppførsel siden de ikke har noe strategi og heller ikke gjør noe for å skjule sine spor.

Sosiopater og narsissister kan være veldig slue og oppføre seg som en rev. De kan smile til deg men de har en skjult agenda. Så du vet aldri helt din posisjon med de.

Hvis du har slike folk i livet ditt som ikke kommer fra et sted av autentisitet, så si «hade bra» til de. Du fortjener så mye bedre.


 

11. De drar opp negative ting om fortiden din som du har fortalt de:

De vil alltid dra opp negative ting fra fortiden din og sette dette i fokus. De vil alltid peke på dine feil. Dette gjør de for å få deg til å tie og for at du ikke skal uttrykke deg.

De bruker også din fortid mot deg. Narsissister, sosiopater og psykopater elsker å få deg til å tie og få deg i et dårlig lys. Fordi de ønsker å få seg selv i et bra lys og dermed føle seg bedre enn deg.


 

12. De prøver alltid å få seg selv til å virke bedre enn deg:

De vill alltid vinne. De vil alltid ha følelsen av å føle seg bedre enn deg.


 

13. De vil finne nye måter å prøve å manipulere deg på

For å gjøre deg forvirret og at du skal tro det er noe galt med deg, så kan de forandre og skrifte på hvordan de prøver å kontrollere deg på.


14. De kan tilby hjelp, gi gaver osv.

Men dette er kun for å kunne kontrollere deg og manipulere deg igjen. De kan komme inn å skulle hjelpe deg i en sårbar situasjon eller for at de skal gjøre deg forvirret. De kan gjøre det for å kunne få kontroll over deg igjen og for å kunne manipulere deg på nytt igjen.


 

15. De liker å alltid ha rett:

De vil gjerne alltid ha rett og hvis du sier mot de, så vil de ikke like dette. De vil gjerne ha rett for det handler om de.


Les også: hvordan få mer energi, klarhet og indre ro ved å trene yoga. Få tips til fine yoga-øvelser her med gratis nedlastbar 40 siders ebok, men enda flere yoga-øvelser.


Manipulerende mennesker og høysensitive/ empater:

Høysensitive som er naturlige givere og hjelpere kan være uheldige å tiltrekke seg manipulerende mennesker. Dette er fordi at manipulerende mennesker «lever» av godtroende og givende mennesker.

Siden manipulatoren elsker å være i sentrum og alt skal handle om de så er høysensitive perfekte å ha rundt seg. Siden de er naturlige givere. Dette elsker manipulatoren.

I tillegg kan en høysenstiv person ha dårlige grenser og kan let la seg bli kjørt over om de ikke er klar over hva som skjer, eller har lært seg teknikker mot dette. Derfor er det viktig å lære seg dette for å beskytte deg selv.Angst, depresjon, lite energi og manipulerende mennesker:

Om du har omgang med manipulerende mennesker over tid så er dette svært belastende. Man forstår ikke helt hva som skjer og ender med å tro at alt er ens egen feil.

Dette kan da ende i mye angst og depresjon.

Og det igjen skaper depresjon og lite energi. Man er jo i et forhold med en person der man stadig prøver å gi og tilfredsstille, men det føles som at det aldri er bra nok. 

Er du en person som liker å gi og har et godt hjerte, men har manipulerende mennesker rundt deg så kan dette ende i mye angst, depresjon, stress og frustrasjon.

Men heldigvis så finnes det en utvei, og de svarene skal du få under.


Effektive løsninger mot manipulerende mennesker:

Gå inn i deg selv: hva kan jeg gjøre annerledes for å slutte å tiltrekke meg slike personer? Løsning: gå ditt du blir feiret og ikke ditt du bare blir tolerert.

Bli veldig klar på hvem du ønsker å ha rundt deg. Ha kun folk rundt deg som hopper av glede når du forteller om positive ting som har skjedd deg. Ha kun gode mennesker rundt deg, som du vet hvor du har. Ha kun folk rundt deg som behandler deg bra. Du fortjener bedre!

Du er ikke under manipulasjonens kontroll, du trenger ikke å være der. Du er fri og kan gjør hva du vil. Velg å gå derfra, kutt kontakten eller ha minimalt med kontakt. Du er ikke et offer, og kan gjøre noe med situasjonen.

Aksepter deg selv og ikke søk bekreftelse fra andre, gi selv-kjærlighet og bekreftelse til deg selv. Da vil de heller ikke ha noe mer kontroll over deg.

Få kunnskap om hvordan manipulerende mennesker er, som beskrevet over og gjerne les enda mer om det. For å vite hvordan du kan plukke ut folk som er «ulver kledd ut som sauer». På den måten kan du beskytte deg selv, og unngå disse menneskene. Tips til bra bok om manipulering: Manipulering av Grethe Nordhelle

Ikke bli med på «leken» deres. Prøv å ikke vis følelser til en som manipulerer for det er akkurat det han eller hun ønsker. Prøv å vær rolig og sentrert i deg selv. På den måten får de heller ikke manipulert deg lenger.

Ikke oppføre deg på samme måte som den som manipulerer gjør og som kommer med dårlig energi. Ikke kopier de. Hev deg heller over det, og spill heller med kjærlighet. Mange mennesker har det veldig vondt derfor gjør de som de gjør. Eller de kan også bli redde for at de ser at du forandrer deg eller begynner å få positive resultater. Vis medfølelse til alle og ikke vær respektløse selv om de er sånn mot deg.

Uttrykk deg selv, og ikke la de få deg til å tie. Uttrykk hva du mener på en rolig måte til den som er respektløs ovenfor deg. På den måten så mister de sin kraft og du beholder din energi. Stå opp for deg selv, husk at du fortjener bedre.

Fyll deg selv med glede. Fyll dine tanker med glede og kjærlighet. Ikke fyll deg selv med hvordan de som manipulerer deg har det, altså bare negative følelser. Fyll heller sinnet ditt med de gode og oppmuntrende menneskene du har rundt deg. Fokuser på de gode menneskene som faktisk ønsker å se deg skinne.

Din fortid definerer deg ikke. Om de prøver å få frem negative ting om fortiden din så uttrykk deg. Si at din fortid definerer meg ikke. Fortid er fortid.

Stå opp mot den som manipulerer deg. Det de ønsker aller mest er at du forsvinner og blir stille, men ikke gjør det. Stå frem, si ifra og stå opp for deg selv. Uttrykk deg selv, og si hva du mener. Si sannheten.

Tips til en annen fin blogg der det skrives mye om manipulering: OleHarTattOrdet.blogg.no


Jeg ønsker deg alt godt. Del gjerne i kommentarfeltet under om du har noen erfaringer med manipulering og hva det har gjort med deg? Eller er det noe du ønsker å legge til for å hjelpe flere med dette?

Ønsker deg masse lys, kjærlighet og glede.

Hjerteklem, Nina <3
Om nina

Bli den beste utgaven av deg selv. Yoga, meditasjon, personlig utvikling, sunn og ren mat. Fin LivsGlede og Magi i livet.Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

10 tanker om “Få mer energi ved å unngå manipulerende mennesker

  • nina Innleggsforfatter

   Tusen takk Vera for dine fine ord, det varmer ❤️ Herlig at det var til hjelp for deg, det gleder meg. Ha en super fin dag. Hjerteklem ❤️

 • AnneLise

  Dette er VIKTIG lesning – rådene i bunnen skal eg lese HVER DAG fram til det har blitt min sannhet ❤
  Takk ❤

  • nina Innleggsforfatter

   Hei AnneLise. Tusen takk for hyggelig tilbakemelding fra deg ❤️ Flott at det kan hjelpe deg, det varmer ? Stor hjerteklem og god helg til deg

 • Lene

  Hei Nina. Så fint at jeg leste innlegget ditt akkurat i dag. Jeg kommer nettop fra advokaten min og nå venter anmeldelse, besøksforbud og voldsalarm. Blir tøft, men skal stå løpet ut for å ta livet mitt tilbake. Føler meg så utrolig dum og skamfull. Godt å vite vi er flere?

  • nina Innleggsforfatter

   Hei Lene. Koselig å høre fra deg og takk for melding ❤️ Flott at du fant innlegget mitt og at det kan være til hjelp for deg. Alt ordner seg skal du se. Ett skritt av gangen. Fint at du har funnet ut av det. Tenk heller at det er en grunn til at dette skjedde deg, du har lært mye og nå vet du hva du skal se etter som ikke er bra. Du har et godt hjerte ❤️ Det er lov å gjøre feil. Hjerteklem ?

  • K-M L

   Tusen takk for utfyllende og viktig info ❤️ Viktig tema du tar opp. Jeg har levd under en mor som har alle 3 trekkene du beskriver og i en alder av 51(for 1 år siden) klarte jeg å bryte kontakten med henne. Hun har brukt meg for å dra oppmerksomheten vekk fra seg selv. Hun var den umulige og gale og faren min sa det til henne. Ved å bruke meg, kontrollere meg, styre meg, fornedre neg, nekte meg venner for hun fant noe galt ved alle mine venner klarte hun å oppnå det hun ville; jeg ble isolert og hun brukte meg til at jeg måtte sitte å høre på alle hennes problemer som jentunge. Når hun og faren min kranglet var det min skyld, hun kledde meg opp som en dukke for å vise meg frem som hennes stolte forlenger, for en god jobb hun hadde gjort med meg. Gjorde jeg ikke som hun sa kunne det gå 3 uker før hun pratet med meg, mens hun dullet i vei med mine 2 brødre. Jeg visste aldri hva som ventet meg når jeg kom hjem, fikk jeg tillatelse til p gå ut kunne hun være rasende når jeg jo hjem, for jeg «burde forstå at hun trengte meg» å kalte meg egoistisk i en alder fra 4-5 år. Jeg ble nervøs og hun oppnådde ar jeg ikke turte å gå ut. Dette har gjort at jeg har svært få venner. I kommunen jeg bor i prates det om hvor fæl og slem (navn) var mot datteren sin, og jeg hørte ofte fra mødrene til mine venner; hvorfor er hun så slem mot deg. Nå er situasjonen snudd, jeg ønsker ingen mer kontakt med min mor og hun har forsøkt å komme i kontakt. Siden hun også hjernevasket mine 2 brødre ble de også lik henne, han eldste har prøvd å ringe meg og jeg tar ikke tlf sånn som han snakker til meg akkurat lik sin mor, remser opp 10 gale ting jeg gjorde for «ørten» år siden, så sier han; «sånn så er vi ferdig med å snakke om det», og alle beskyldningene er helt fordreid og ikke er korrekt, men snudd og vridd på og ikke stemmer med virkeligheten og jeg får ikke forsvare meg. Det som er leit at jeg i voksen aldrer virker å være som et trekkplaster på andre psykopater og narsister. Dette sliter jeg med og jeg tror vi har en samtale til det går opp for meg at jeg har funnet en psykopat/narsist til.
   Takk for god info og lærerik info og klem til deg, du tøffe som sprer dette viktige budskapet.

 • Kathrine S.

  Hei Nina, jeg har endelig skjønt hvorfor jeg tiltrekkes av manipulerende menn. (Jeg som er så uavhengig, smart og sterk…?) Jeg er rett og slett høysensitiv og svært godtroende. Ingenting ondt skjedde i min oppvekst, så jeg lærte aldri å være på vakt. (Sånn bør jo alle ha det.) Så endte jeg opp med en rigid manipulerende mann (psykopat), kom meg ut av det, var alene i 8 år, mens nå har jeg brutt med en sosiopat. Og det er den lille forskjellen jeg endelig har forstått! Du har nok mikset litt de to begrepene: Psykopaten planlegger og handler usynlig utad, sosiopaten har ingen kontroll og skyter fra hofta. Jeg ble lurt av dette, for tilfelle to var jo ikke umiddelbart ute etter meg slik tilfelle en var. Jeg trodde med full overbevisning at det var jeg som var den umulige. Uansett så var det stikkordet sensitiv som ga meg en vekker, og nå skal jeg GÅ DIT JEG BLIR FEIRET hvor FOLK HOPPER AV GLEDE over mine gode evner. Takk for innsikten og et håp om en vei ut av depresjonen 🙂